Den ultimative guide til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk!

25 maj 2020 Anne-Mette Hansen

Sommerdæk er bilens bedste ven, når temperaturen stiger og vejene bliver varmere. Men hvordan og hvornår skifter du fra vinterdæk til sommerdæk? Skal der helt nye sommerdæk på bilen, og hvilket værktøj skal du bruge?

Det er den tid på året. Det er nu, der bliver mere varmt og knap så glat på vejene. Det betyder også, at bilen skal gøres sommerklar, og derfor skal sommerdækkene frem fra deres hi. Med de sommervenlige dæk på bilen kører du nemlig langt mere sikkert i årets lune måneder, fordi dækkene er konstrueret til køre på både tør og våd vej. 

Før du går i krig med projekt sommerdæk, er der mange ting, du skal vide. Vi har sammensat den ultimative guide til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk – her gennemgår vi alt fra sommerdækkenes opbygning og egenskaber til hvornår det er bedst at skifte, og hvordan du foretager selve monteringen. 

 

Hvad er sommerdæk for en størrelse?

Sommerdækket er mere ensartet og enkelt opbygget, end vinterdækket er. Det har store ens overflader, hvorimod vinterdækket har en form for lameller, der gør vejgrebet bedre, når der er frost.

 

Slidbanerne på sommerdækket består af færre og mere flade riller end på vinterdækket. 

Gummiblandingen er hårdere og med mindre naturgummi end på vinterdækket, som er mere blødt. Sommerdækket er fremstillet på denne måde for at give høj kørekomfort og et godt vejgreb i varmt vejr. 

Strukturen på det sommervenlige dæk er ligeledes mest effektivt i forhold til akvaplaning. Det er det pga. dets riller langs siderne og dets tørre kanter.

Det er med andre ord fastheden og stivheden i sommerdækkene, der gør, at du kan køre optimalt i årets varme måneder. 

 

Kilder: Bilmagasinet.dk / Alupriser.dk

 

Bliv sikkert kørende med sommerdæk

Om sommeren, hvor temperaturen er høj og vejene enten er tørre, varme eller våde, kører du bedst med sommerdæk på bilen. 

Det er blandt andet fordi:

 

1) Du slider ikke unødvendigt på dine vinterdæk.

2) Du får en kortere standselængde på tør/våd vej end med vinterdæk.

3) Bilen står bedre fast på vejen og bremser bedre. 

4) Du får et bedre brændstofsforbrug end med vinterdæk.

 

Når vejen bliver varmere, bliver gummiet på dækkene også varmere, og derfor er bløde vinterdæk en uholdbar løsning om sommeren. 

 

Kilde: Dæk.dk 

 

Hvornår skal jeg skifte til sommerdæk?

Skiftet til sommerdæk afhænger af vejret, og derfor kan det være en rigtig god idé at følge med i vejrudsigten, når foråret nærmer sig. Her kan du få et praj om, hvornår der ikke længere er frost tidligt om morgenen – det er nemlig først, når det er slut med frosten, du bør montere dine sommervenlige dæk.

Som tommelfingerregel siger man, at når temperaturen er 7 grader eller derover, er det tid til sommerdæk.

 

 

Oftest slipper vi i Danmark først for frost engang hen i april. Eksperter anbefaler derfor at vente til denne måned med at skifte til sommerdæk – også selvom sommervejret byder sig til i marts måned. Vejret kan pludselig vende igen, og så er det ærgerligt at have skiftet til sommerdæk og komme på vejene i glat føre. 

Sommerdækkene kan du have på bilen, indtil der kommer frost igen. De fleste skifter typisk til vinterdæk sidst i oktober måned. 

 

Kilder: Bilmagasinet.dk / FDM.dk 

 

Kan jeg selv sætte nye sommerdæk på bilen?

Det er ikke mange, der vælger selv at skifte fra vinterdæk til sommerdæk; de fleste kører bilen hen til deres lokale automekaniker. Men det er slet ikke nogen umulig opgave at skifte dækkene på egen hånd, og det er oven i købet fuldt lovligt at skifte at gøre. Du skal selvfølgelig sørge for at montere dem korrekt og følge alle gældende lovkrav.

 

Kilde: Bilmagasinet.

 

Se videoen nedenfor, og bliv klogere på hvordan du selv klarer opgaven!

 

 

Sådan monterer du dine sommerdæk

Inden du går i gang med monteringen, skal du finde et plant og ryddet område; det vil for de fleste typisk være i indkørslen. Parker bilen så du har god plads til at komme omkring begge sider af den, og drop det helt nye sæt tøj – det er ikke usandsynligt, at du får olie eller snavs fra bolte eller fælge på dig. 

Som videoen viser, er det ikke svært at tage dine vinterdæk af bilen. Det kræver heller ikke en uddannet mekaniker at montere de sommervenlige af slagsen – alt hvad du skal bruge er:

 

– Manualen til din bil

– En donkraft

– Hjulnøgle og momentnøgle

– Evt. dæktrykmåler

– Evt. handsker / knæbeskyttere

 

Kilde: FDM.

 

De helt simple trin fra videoen er:

1) Fjern eventuel kapsel på dækket.

2) Løsn boltene på fælgen.

3) Indsæt donkraft under bilen.

4) Tag hjulet af.

5) Rens overfladen på fælgen.

6) Sæt det nye hjul på

7) Fastgør boltene på hjulet

8) Sænk donkraften

9) Gentage alle trin ved de tre andre hjul.

Er du usikker, så tag eventuelt mobilen med ud – på den måde kan du gense de forskellige trin fra videoen for hvert dæk, og dermed være helt sikker på, at du gør det korrekt.

Husk efterfølgende at måle trykket på alle dæk, medmindre du har elektronisk måler inde i bilen. 

 

Kan jeg altid skifte hjul på bilen selv?

I nogle situationer kan det være nødvendigt at få hjælp fra en professionel. Det kan være, hvis dæk og fælge skal afbalanceres først, eller hvis du skal have monteret nye dæktryksmålere på dækkene. Køber du dæk og fælge sammen, er de dog ofte allerede afbalanceret. 

 

Lovgivning om dæk på bilen

Inden du får smidt vinter eller sommerdæk på bilen, skal du huske at tjekke dem efter i sømmene, ligesom du skal sikre dig, at monteringen sidder lige i skabet – dine dæk skal nemlig altid opfylde gældende lovkrav. Det er lige meget, om det er sommer- eller vinterdæk, der er tale om.

Dækkene på bilen skal altid opfylde følgende:

 

– Mønsterdybde på min. 1,6 mm. 

– Du skal køre med fire ens dæk – f.eks. 4 ens sommerdæk.

– Alle nyere biler skal have automatiske dæktryksmålere 

– Dækkene må ikke gå udover bilens skærmkanter.

 

Der findes ikke nogle specifikke krav om, at du skal montere sommerdæk på bilen. Du kan fuldt ud lovligt køre med dine vinterdæk hele året rundt, men det er hverken at anbefale for din sikkerhed eller din kørekomfort. 

 

Kilde: FDM / Dæk.dk 

 

Skal jeg købe nye dæk hver sommer?

Det er slet ikke nødvendigt at investere i nye dæk til bilen hver sommer, medmindre du kører utrolig meget, og du kan altid selv undersøge, hvor meget dækmønster der er tilbage på dækket. Selvom lovkravet er 1,6 mm., anbefaler mange eksperter, at du kører med mindst 3 mm. Du bør også mærke efter, om gummiet er blevet mørt eller om der er synlige skader på dækket.

 

 

Normalt kan man køre mellem 25.000 og 35.000 km på et helt nyt sæt dæk. Hvis du køber dækkene brugt, skal du derfor huske, at du kan køre mindre end dette. Kører du mange kilometer hver dag, f.eks. til arbejde, så har dine dæk naturligvis en kortere levetid.

Har dækkene ligget i flere år, kan det også forringe deres levetid og funktionsdygtighed, og i sådanne tilfælde kan det være en god idé at få dem efterset inden brug. 

 

Kilde: FDM og Dæk.dk

 

Hvad koster nye sommerdæk til bilen?

Priserne på markedet varierer meget, og det kommer ofte an på, hvilken bil du har, og hvor store dækkene skal være. Jo mere du kører, jo bedre kvalitetsdæk bør du også købe. Du kan sagtens forvente at betale mellem 3000-7000 kr. for et sæt nye sommerdæk.

 

Kilde: Alupriser.dk

 

Opbevaring af vinterdæk om sommeren

Hvor gør du af dine vinterdæk, når det bliver sommer? Typisk er det bedst at opbevare dækkene et tørt sted. Det kunne være i et skur eller i din garage. Har du ikke et sted til opbevaring, så finder du ofte mange automekanikere og bilforhandlere, der tilbyder dækhotel henover enten sommer- eller vintersæsonen.

Dækkene har bedst af at ligge ned. På den måde undgår du at belaste et specifikt punkt på dækket. Rengør dem gerne, inden du lægger dem til side. 

 

Sådan gør du bilen helt sommerklar

Sommeren byder helt sikkert på flere køreture, end vinteren gør. Ferier, udflugter eller hyggeture. Derfor skal bilen være helt klar til sommerens mange kørsler, og udover at skifte til sommerdæk skal du også huske at:

 

– tjekke dæktrykket

– skifte/påfylde kølervæske og bremsevæske

– tjekke olie og filter

 

Når du husker alle disse ting, får du en sommerklar og sikker bil. Det er især en god idé at efterse dine dæk og disse andre ting, inden du tager på en lang køreferie sydpå.

Skal du ud og køre i udlandet? Så er det også en god idé at læse op på reglerne. Der gælder typisk andre regler for dæk og bil uden for de danske grænser. Der kan være andre krav til dækmønster på dine sommerdæk, og i mange lande i Europa kan du heller ikke køre med sommerdækkene hele året – her er det et lovkrav at skifte over til vinterdæk.

 

Kilde: FDM.dk og Samvirke.dk

 

Giv bilen et flot look med sommerdæk

Om sommeren er der ikke salt på vejene. Derfor kan du med fordel montere dine sommerdæk med flotte alufælge. Det, du skal tænke over, er, om dæk og fælge passer sammen, og ligeledes om det kræver noget ekstra udstyr at montere fælgene på dine dæk.

Køber du både dæk og fælge fra ny sammen, er fælgene typisk allerede monteret på dækket, så hele hjulet er klar til, at du kan sætte det på din bil – god fornøjelse!

FAQ BOKS

Hvad koster nye sommerdæk til bilen?

Priserne på markedet varierer meget. Det kommer ofte an på, hvilken bil du har, og hvor store dækkene skal være. Jo mere du kører, jo bedre kvalitetsdæk bør du også købe. Du kan sagtens forvente at betale mellem 3000-7000 kr. for et sæt nye sommerdæk.

Hvornår skal jeg skifte til sommerdæk?

Det afhænger af vejret, hvornår du skal skifte til sommerdæk. Det kan være en rigtig god idé at følge med i vejrudsigten. Her kan du få et praj om, hvornår der ikke længere er frost tidlig om morgenen. Det er nemlig først, når det er slut med frost, at du bør montere dine sommervenlige dæk. Når temperaturen siger 7 grader eller mere, er det tid til sommerdæk. Oftest slipper vi i Danmark først for frost engang hen i april. Eksperter anbefaler derfor at vente til denne måned med at skifte til sommerdæk. Selvom sommervejret byder sig i marts måned, kan det lige pludselig vende. Så er det ærgerligt at have skiftet til sommerdæk og komme ud og køre i glat føre. 

Kan jeg altid skifte hjul på bilen selv?

I nogle situationer kan det være nødvendigt at få hjælp fra en professionel. Det kan være, hvis dæk og fælge skal afbalanceres først. Eller hvis du skal have monteret nye dæktryksmålere på dækkene. Hvis du køber dæk og fælge sammen, er de dog ofte allerede afbalanceret. 

Kan jeg selv sætte nye sommerdæk på bilen?

Det er ikke mange, der vælger selv at skifte fra vinterdæk til sommerdæk. De fleste kører blot bilen hen til deres lokale automekaniker. Men det er slet ikke nogen umulig opgave selv at skifte fra vinterdæk til sommerdæk. Det er ovenikøbet faktisk også fuldt ud lovligt selv at skifte dæk på bilen. Du skal selvfølgelig sørge for at montere dem korrekt og følge alle gældende lovkrav.

Skal jeg købe nye dæk hver sommer?

Det er slet ikke nødvendigt at investere i nye dæk til bilen hver sommer. Kun hvis du kører utrolig meget. Du kan altid selv undersøge, hvor meget dækmønster der er tilbage på dækket. Selvom lovkravet er 1,6 mm., anbefaler mange eksperter, at du kører med mindst 3 mm. Du bør også mærke efter, om gummiet er blevet mørt eller om der er synlige skader på dækket.

Flere Nyheder